1700-talsveckan i Skara

12-18 augusti 2018

För andra året arrangerar museet tillsammans med Skara kommun och Valle Baroque en fullspäckad vecka med föreläsningar, konserter, teaterföreställningar och en historisk maskeradbal i Skara, och allt kretsar kring det svenska 1700-talet. Under veckan besöks Skara av bland andra måltidshistoriker Richard Tellström som medverkade i Historieätarna och den kritikerrosade föreställningen ”Axel von Fersens charmkurs” av och med Caroline Donath. Hennes föreställning har sålt slut på bland annat Drottningholms slottsteater, och Livrustkammaren. För fullständigt program se nedan.

För att försäkra dig om en plats, gör en föranmälan till Västergötlands museum tel. 0511-260 70.

Söndag 12 augusti kl. 14.00
Blidströmska notsamlingen, invigning av utställningen med föredrag av Sven-Olof Ask. Kaffe med tilltugg.
Stifts- och landsbiblioteket i Skara.

Söndag 12 augusti kl. 16.00
1700-talets trädgårdar, föreläsning av trädgårdshistoriker Claes Mörner.
Kråks herrgårds flygel.

Måndag 13 augusti kl. 12.00
En tidsmaskin till 1700-talet – Pehr Stenbergs levernebeskrivning.
 Professor Fredrik Elgh berättar om den lärde bondpojken som skrev om sitt liv i en 5000-sidig självbiografi. Det finns möjlighet att köpa lunchsmörgåsar och kaffe inför föreläsningen.
Kråks herrgårds flygel.

Måndag 13 augusti kl. 18.00
Stadsvandring i 1700-talets Skara med Barbro Olofsson från Skara Gille.
Start vid Bladhska huset på Prubbatorget.

Tisdag 14 augusti kl. 18.00
Krig och musik, en föreläsning om musikens roll i krigshandlingar med författaren och musikern Peter Bryngelsson.
Åbomska salen, Stifts- och landsbiblioteket i Skara.

Onsdag 15 augusti kl. 18.00
Axel von Fersens charmkurs, en humoristisk föreställning med skådespelaren och röstcoachen Caroline Donath. Genom Axel von Fersen ger hon uppvaktningstips och praktiska och opraktiska kompetenser direkt från 1700-talet.
Kråks herrgård.

Torsdag 16 augusti kl. 18.00
1700-talets måltid, en föreläsning av måltidshistoriker Richard Tellström.
Hörsalen, Västergötlands museum.

Fredag 17 augusti kl. 10.00-12.00
Danskurs för dig mellan 9-12 år. Kursen leder till en barnföreställning som du själv kan vara en del av!
Salen andra våningen, Skara stadshotell.

Fredag 17 augusti kl. 14.00-15.00
La belle Dance – en föreställning av Elizabeth Svarstad, Sigrid Egtvedt och Vegar Lund. Målgrupp 6-12 år. Barnen som varit med på förmiddagen medverkar.
Salen andra våningen, Skara stadshotell.
Anmälan till föreställningen: kulturkontoretkara@skara.se.
Föreställningen ingår i Valle Baroque.

Lördag 18 augusti 19.00-23.00
Historisk maskeradbal på Kråks herrgård. Dans, musik och middag.
Kvällen avslutas med en barockkonsert i Skara domkyrka.
Ett arrangemang i samarbete med Göteborg baroque. Biljetter köps på www.ticketmaster.se eller på Västergötlands museum i Skara.

OBS! Till samtliga arrangemanget är antalet platser begränsat.

Publicerad 19 juli

Området är öppet alla dagar: kl. 8-20