Sök din historia i faktaavdelningen Backspegeln

Här står museets samlingar till ditt förfogande. Vi har en stor mängd olika arkiv i vilka du kan göra lokalhistoriska efterforskningar. Sök bland personer, gårdar, bilder och brev. Tillsammans med fornminnesregistret och biblioteket får du de bästa förutsättningarna till fördjupning i vårt kulturarv. Backspegelns kunniga personal hjälper dig att hitta rätt i samlingarna.

samlingar_backspegeln

Backspegeln är precis vad det låter som – ett sätt att se tillbaka. Du kan på egen hand söka i vår bilddatabas eller få hjälp av arkivarie, antikvarie och etnolog för att använda dig av det arkivmaterial som gömmer sig här.
Backspegelns arkivmaterial vänder sig till dig som till exempel släktforskar eller är intresserad av din hembygds historia. Du kanske ser ett fotografi på din mormors mor i vårt bildarkiv, eller hittar intressanta personer i vårt personarkiv. Vill du lyssna på visor som berättar om livet förr i Skaraborg, kan du göra detta i folkmusikarkivet. I klipparkivet hittar du tidningsartiklar från 1900–talet, fornlämningar finns i fornlämningsregistret och beskrivning av gamla seder och bruk kan du leta efter i folkminnesuppteckningarna. Enskilda arkiv och strödda accessioner kan också vara någonting för dig som är intresserad av vårt kulturarv! I biblioteket kan du fördjupa dig i litteratur som rör det mesta av vår historia.

 • Öppettider

  Dag Öppnar Stänger
  Måndag Stängt
  Tisdag 10 16
  Onsdag 10 21
  Torsdag 10 16
  Fredag 10 16
  Lördag 11 16
  Söndag 11 16

  Fornbyn

  Området är öppet alla dagar: 8-20
  Stugorna är öppna vardagar 8-16.
  Allmän information

  Möjlighet att söka i våra samlingar på plats, finns under våra ordinarie öppettider tisdag till fredag; kl. 10-16. Ring oss och boka ett besök.

   

  Sök i vår bibliotekskatalog >>

   

  Kontakt:
  Tel: 0511-260 70
  info@vgmuseum.se