Lucka 10

dot
Kråks Herrgårdsgös
År 1987 tog familjen Ewa och Orvar Svensson över restaurangen på Kråks värdshus bara ett stenkast från Västergötlands museum. I en tidning från den 26 februari samma år presenteras den nye köksmästaren Peter Henningsson. Här följer ett av hans recept.


Recept på Herrgårdsgös och smörsås toppad av persilja (4 portioner):

600 gr gösfilé
2 ansjovisfiléer
1 liten knippa persilja
50 gr smör
3 del grädde

Strimla gösfilén i centimetertjocka skivor, strimla även ansjovisen. Finhacka persiljan. Lägg 20 gr smör i en rostfri kastrull, bryn gösen och ansjovisen tills gösen har blivit hår i köttet. Slå på grädden och låt det koka krämigt. Tillsätt resten av smöret. Slå på den finhackade persiljan och salta och peppra om det behövs. Servera med pressad potatis.

Foto på Köksmästare Peter Henningsson: Skaraborgs Läns Tidning.