Lucka 12

dot
Citron-mjöd liknande Champagne
År 1844 gav Anna Fredrika Ehrenborg ut skriften Om win af swenska bär, samt citron-mjöd liknande champagne. Hon bodde då på Kråks säteri i Mölltorps socken i Karlsborg. Flera av hennes recept uppmanar till hälsa och ett sparsamt leverne.

I nedanstående recept framhåller hon att citron-mjödet har samma utseende och egenskaper som det dyra champagnevinet och menar att de rika kunde dricka mjöd istället för denna kostsamma utländska dryck. De skulle då spara så mycket att de kunde lämna överskottet till insamling för att hjälpa de fattiga.

Recept på Citron-mjöd:
Häll 6 kannor vatten i en kittel som rymmer 12 kannor. Markera på kittelns kant var vattenlinjen går.
Slå på ytterligare 4 kannor vatten och 5 skålpund socker.
Koka sockervattnet väl och skumma av det till dess att det reducerats till samma mängd som markeringen visar.
Häll blandningen i ett mycket rent kärl, täck över det och låt det svalna tills det är sommarljummet.
Lägg sedan i 4 matskedar jäst och låt det stå och jäsa i 2 dagar väl tillslutet.
Skär 4 citroner med skal i bitar.
Skumma av jästdrycken och häll den över citronerna i ett kärl.
Lät det stå väl tillslutet i en källare i 14 dagar, sedan kan det tappas på buteljer.

Mjödet får efter några veckor samma egenskap som champagnen, fräser och bubblar och får enligt fru Ehrenborg styrka nog att få korkarna att springa i taket. Något för nyårsfirandet kanske?