Lucka 13

dot
Små tunna pepparkakor
I en bakbok från 1881-1895, som förvaras i museets arkiv, finns följande recept på pepparkakor. Det är nog inte det enklaste förfarandet för att få fram en bra deg, men kanske en rolig utmaning för den som tycker att ett modernt pepparkaksrecept inte längre är en utmaning.

Recept på Små tunna pepparkakor:
Ta 5 lod preparerad pottaska*, på denna slås ½ quarter vatten uti ett glas.
Pomeransskal (från ca 8 st pomeranser) kokas, skrädes och avskäres i små tärningar, koka dem sedan i litet sirap och låt dem därmed stå över natten.
5 skålpund sirap upphettas i en kastrull, vilket påslås uti ett tråg med 5 skålpund vetemjöl och röres om.
Då mjölet är väl nedrört tages 1 skålpund smör som röres uti en kaka i sänder.
Af kryddor tages ett gott skedblad kanel, en dito ingefära, 12-16 nejlikor, 3 hela ägg, sedan pomeransskalen och om man vill ½ skålpund sötmandel.
Sist läggs pottaskan i.

Denna deg tål att stå några dagar om man så vill. Grädda kakorna som vanligt på plåtar.

*Pottaskans kemiska benämning är Kaliumkarbonat och det används idag som ett surhetsreglerande medel inom livsmedelsindustrin. Använd istället Bikarbonat (natriumvätekarbonat).