Lucka 14

dot
Ris-pudding (Mammas)
För den som har rester av risgrynsgröt kvar efter Luciadagen kommer kanske det här historiska receptet väl till pass. Ris-pudding heter rätten och återfinns i en receptbok handskriven av Signe Lilliehöök, som föddes i Hjo 1876 och dog i Stockholm 1953. Boken är odaterad, men receptet som är hennes mammas måste vara från 1800-talets andra hälft. Mamma hette Gertrud Taube och var född 1855.

Gör så här:
Upplös 2 lod gelatin i 2 jungfru kokt vatten och låt det kallna
Ta ¼ kvarter grädde och vispa det till hårt skum
Ta lite av gräddskummet och lite av gelatinet rör ner det i risgrynsgröten (ca ½ kvarter)
Rör ner grädde och gelatin om vartannat så att puddingen blir porös.
Slå därefter allt i en form och när det har stelnat stjälps puddingen upp på ett fat och sockras.