Lucka 16

dot
Potatiskaka
I en av museets bakböcker från tiden 1881-1895 hittas ett recept på potatiskaka. Idag tänker vi på potatis som ett tillbehör i huvudrätt och i relation till salt mat, men på 1800-talet då potatisen fortfarande var ganska ny som födoämne experimenterade man med potatisen i vitt skilda recept och smakkombinationer. Potatiskakan fanns med i SVT:s julkalender 2015 i avsnittet om just 1800-talet.

Så här ska man göra enligt handskriften:
Härtill tages 1 skålpund kokta och fint rengjorda potäter, 4 lod bittermandel, 14 lod rivet socker, 1 kvarter fet grädde, ½ kvarter smör, 12 äggulor, 9 vitor som vispas till hårt skum. Allt röres uti då kakan sättes i ugnen, ovanpå tål hon mycket värme.

Som ni märker saknas en del i receptet. Om kakan ska bli jämn och slät ska mandeln rivas och den kokta potatisen mosas. Häll smeten i en smord form i 200 grader varm ugn i ca 1 ½ – 2 timmar.