Lucka 18

dot
Choklade-morseller
I museets arkiv finns en Kok-bok handskriven av Astrid Aurora Sofia (Fiken) Sundler som levde mellan åren 1863 och 1947. Under rubriken Konfektyrer har hon samlat några recept på godis som går under namnet morseller. Här följer ett recept på Choklade-morseller som kan passa bra på julens gottebord.

Ingredienser:
½ kilo krossocker, 1 kaka osockrad choklad, för 12 öre sötmandel (som finskäres).

Gör så här:
Sockret kokar med en knapp jungfru vatten tills lagen är något så när klar.
Då ilägges den sönderstyckade chokladen.
När alltsammans har kokat i 10 minuter (räknat från det lagen kokas) ilägges mandeln
som får ett hastigt uppkok.
Smeten upphälles på en smord plåt.
Innan det kallnar skäres däraf så stora tärningar som behagas.

Foto: Apotheke am Kran in Lüneburg (http://www.apotheke-am-kran.de)