Lucka 19

dot

Kryddsill
I kokboken med handskrivna recept av Sofia Fiken Sundler hittas följande sillrecept som dock kräver lång framförhållning. Fiken Sundler levde mellan åren 1863 och 1947 och många av recepten verkar hon ha samlat in från vänner och bekanta i Skara omkring det förra sekelskiftet.

Gör så här:
Till 2 kilo sill tages ½ skålpund salt och ½ skålpund farinsocker, 2 matskedar kryddpeppar, ½ matsked starkpeppar, samt en liten hand lagerbärsblad. Pepparen krossas och lagerbärsbladen sönderslitas och blandas med salt och socker, som strös varvtals mellan sillen, som först legat ett dygn förut i ättika. Sillen skall ej tvättas eller rensas. Bör ligga i fem veckor och innan den ätes ligga i litet mjölk några timmar.

Om man vill hinna bli klar med sillen till jul kan man välja inläggningssill och använda kryddblandningen.