Lucka 21

dot
Alexandertårta
I en släktreceptbok hittas följande recept på ett bakverk som nog kan bli både vackert och välsmakande på julafton. Kakan kallas Alexandertårta och är troligen uppkallad efter tsar Alexander I.
Det är ett flertal kvinnor från kända Skaraborgssläkter som har bidragit till bokens recept under 1800-talets andra hälft. På första sidan radas de upp – Hedvig Knös (1799-1829 gift med kyrkoherde Johan Torin), Marie Forsell, Emma Walter, Hildur Wigh och Karin Walter. Den sistnämnda skänkte boken till Västergötlands museum 1901. Om ni vill veta mer om kvinnorna bakom boken återfinns flera av dem i museets utställning Ambrotyper.

Gör så här:
Mördegsbotten – rör ihop 1 skålpund socker, 1 skålpund smör, ½ skålpund mjöl och 3 ägg.
Mandelmassa – ¾ skålpund riven mandel och ¾ skålpund socker, 4 äggvitor.

Botten gräddas litet först i svag ugn, därpå spritsas mandelmassan först i en krans omkring och sedan i diagonala linjer så att ett rutmönster bildas.
Sedan gräddas allt i ugnen, rutorna fyllas med olika sorters sylter.

Karin Walter, medförfattare till den receptbok som innehåller dagens recept, tillsammans med dottern Emma.