Lucka 24

dot
Hur den grå gårdstomten blev jultomten
Hur kunde den vresige, ordningsamma och ibland onde gårdstomten, bli förknippad med den gladlynte jultomten som delar ut klappar? Luvan är ju röd och skägget detsamma, men sedan är det inte mycket mer som stämmer. Det verkar vara många olika berättelser och gestalter som blivit sammanblandade.

Julbocken
Under 1700- och 1800-talet dyker en av de inblandade figurerna upp under julen – julbocken. På den tiden drog ungdomar runt i byarna i julbocksupptåg där de spexade för att få mat, dryck och pengar till sina julfester, och en av dem var utklädd till julbock. När julklappen blev vanligare i Sverige under sent 1800-tal förändrades julbockens roll. Istället för att ta emot gåvor blev han en julklappsutdelare, men den rollen blev kortvarig och togs snart över av jultomten.

Sankt Nikolaus
Men julbocken såg ju inte heller ut som en jultomte. Nej, här ska ytterligare en figur vävas in – helgonet Sankt Nikolaus. Om honom berättas att han en gång ville hjälpa en familj där fadern inte hade råd med döttrarnas hemgift och därför kände sig tvingad att sälja dem till en bordell. Då Nikolaus hörde detta, gick han nattetid till huset och kastade i hemlighet in en säck med guld genom fönstret. Han upprepade detta vid tre tillfällen. Den tredje gången sprang fadern ut på gatan och kände igen sin välgörare. Han ville tacka honom, men Nikolaus uppmanade honom att tiga och inte berätta om välgärningen så länge han var i livet.

Santa Claus
Berättelsen om sankt Nikolaus godhet följde därefter med holländare som emigrerade till Amerika under 1610-1670-talen. Där ändrades Nikolaus holländska namn Sinterklaas till Santa Claus, och det känner vi ju igen. Förutom Nikolaus fanns det en figur till som kan vävas in i bilden av jultomten – Father Christmas, som dyker upp i illustrerade böcker i 1600-talets England. Då avbildades han som en äldre man iförd pälsbrättad luva och lång rock med ett vitt skägg.

Jultomten
Till Sverige kom denna julgubbe först under 1800-talets senare hälft, och då från Tyskland. Han ersatte som sagt snabbt julbocken och döptes om till jultomten efter den gamle gårdstomten. Första gången ordet jultomte används är redan 1864.

Bilden av jultomten spreds sedan genom sagoböcker och jultidningar, och så småningom också genom julkorten. Konstnären och illustratören Jenny Nyström valde att ge honom ett utseende som var likt den lilla folktrons tomte, som vi nu känner så väl. Hon ändrade med tiden tomtens ansikte gradvis från ett lite elakt och grovt utseende till ett mildare och gladare.

Under 1930-talet förändrades jultomtens utseende igen – den här gången genom påverkan från USA. Nu fick den amerikanske Santa Claus sitt genomslag som jultomte. Han hade utvecklats till en tjock, rödklädd julgubbe och bilden av honom spreds genom reklam och Walt Disneys filmer.