Lucka 5

dot
Ostens mecka
I Sverige har alltid Västergötland och speciellt Skaraborg varit centrum för osttillverkning. Först tillverkades ost genom att man lät mjölken surna. Från ca 300-talet f. Kr började löpe användas för att osten skulle stelna vid framställningen. I Sverige har surmjölksost förekommit länge men grunden till dagens svenska hårdost lades på 1000-talet. Då kristnades Norden och klostermunkarna kom hit med kunskaper om ost, och ystning med löpe. Under 1500-talet omnämndes Västergötland som framstående inom den svenska osttillverkningen i ”Historia om de nordiska folken” av ärkebiskop Olaus Magnus. På 1850-talet uppfanns pastöriseringsprocessen av fransmannen Louis Pasteur. Processen kom att revolutionera ostmarknaden och möjliggjorde en storskalig produktion.

Mer än 500 mejerier fanns i Skaraborg i början av 1900-talet. Då tillverkades ca 50 kilo ost per invånare medan snittet i resten av Sverige var ca 5 kilo. Idag är stora ostproducenter i Skaraborg Arla och Falköpings mejeri och mindre Almenäs Bruk och Påverås Gårdsmejeri.