Lucka 5

dot
Kaffe af Råg
Det här är ett kaffesurrogat som presenterades i skriften ”Om kaffe och råg till vinst för hälsa och kassa” från 1843, skriven av Anna Fredrika Ehrenborg på Kråks säteri. I flera av sina skrifter och recept uppmanade hon till hälsa och ett sparsamt leverne. I det här fallet ansåg hon att kaffe var skadligt för hälsan och mycket väl kunde ersättas av rostat råg.

Av kaffet kunde man, enligt fru Ehrenborg, drabbas av periodisk huvudvärk, utslag i ansiktet, förslappning i ögonlocken, röda och svullna ögon (kunde leda till inflammation i hornhinnan och obotlig blindhet), tandvärk, gula och svartnande tänder, förlust av framtänderna, magkramp, lungsot, kramp i underlivets inälvor, hypokondriska lidanden, nervsvaghet, reumatiska plågor mm. Dessutom riktade hon en varning till ”de lärde” som nyttjade kaffet för att kunna vaka och arbeta på nätterna vilket kunde leda till farliga krämpor.

Recept på Kaffe af Råg:
Rågen rensas väl, sköljs och läggs i hälften så mycket kokande vatten som måttet på rågen.
Låt rågen koka tills kornen svällt, men inte spruckit.
Slå över rågen i ett durkslag och skölj den med kallt vatten tills den har svalnat.
Bred ut rågen för torkning i solen eller i en sval bakugn.
När allt har torkat ska rågen rostas/brännas.
Var aktsam så att rågen inte utvecklar en spritånga som kan antändas.
Rågen får då en osmaklig smak och blir mindre hälsosam.
Rågen mals och kokas sedan som kaffe (behöver inte filtreras).