Lucka 6

dot
Finska julstjärnor: Joulutorttu
Idag, den 6 december, fyller Finland 100 år som egen nation. Det är alltså Finlands nationaldag och förstås den viktigaste dagen på det stora 100-årsfirandet. Mariestad och Skövde är finska förvaltningsområden och vi vill förstås fira Finland med ett riktigt finskt julrecept. Det här är enkelt att göra, inte så sockerrikt och väldigt dekorativt.

Recept på Joulutorttu:
Smördeg
Plommonsylt
1 ägg
Florsocker eller pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen. Skär ut kvadrater, ca 8×8 cm, och gör ett diagonalt snitt in mot mitten från varje hörn, men inte hela väggen. Lägg en klick plommonsylt i mitten av varje fyrkant och vik sedan in vartannat hörn mot mitten, så att en stjärna bildas. För att limma fast spetsarna kan du pensla på lite ägg. Lägg julstjärnorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Strö på lite pärlsocker på varje stjärna om du vill, eller pudra dem när de är färdigbakade och svalnat med florsocker.
Grädda i 10-15 minuter, men håll koll. Från gyllenbrunt till bränt går det snabbt.

Se här hur du ska vika julstjärnorna på det äkta finska sättet >>