Lucka 7

dot
Fyllda rotebaggar
Från trädgårdslandet eller åkern nära boningshuset odlades traditionellt kålrötter eller ”rotebaggar” som de kallas på västgötska. Enligt Rothof 1764 är rotebaggar en god spis i hushåIlen. De behöver inget extra sovel och kan även användas torkade till bröd. Kålrötterna har spelat en stor roll för C-vitaminförsörjningen i gamla tiders hushåll. De har till och med kallats för Nordens apelsin för sitt innehåll av just C-vitamin.

Den här följande rätten är hämtad ur Mathilda Edgrens handskrivna recept. Hon var född i Suntetorp, Västergötland, 1857. I det omfattande receptmaterialet finner vi:

Recept på Fyllda rotebaggar:
6 à 8 mindre kålrötter skalas, tvättas och förvälles lindrigt. De böra bli mjuka, men ej så mycket att de förlora sin form, då de sedan, efter att ett lock avskurits gräfvas ur. Det urgräfvda krossas fint, blandas med 1 eller 2 ägg, 3 matskedar rifvebröd, salt, vitpeppar, en sked smält smör, finhackad persilja. Detta fylles i de urhålkade rötterna och locket pålägges. Penslas med litet äggvispning, kan tagas från de 2 äggen, beströs med rifvebröd och stekes i ugn eller kastrull.