Lucka 8

dot
Surlimpor
I det gamla bondesamhället hade man en sed att gå med ”smakekaka” till grannarna när man hade nybakat bröd. Att gå med smakekaka var också en bra förevändning för att komma ut och få en pratstund med grannfrun. På det varma brödet breddes smör samt ringlades honung eller sirap på. För barnen var detta något extra i vardagen.

Detta recept är upptecknat i ett skomakarhem i Vistorp församling år 1911. 12 runda limpor bör man få ut av receptet. Brödet går att spar i 2 till 3 månader.

5 l potatis
250 g jäst
5 kg rågmjöl

Potatisen skalas, kokas och stötes till mos. I detta blandas så mycket mjöl, att det blir en hård deg.
Denna får stå några dagar, tills den blir så sur som man vill ha brödet. Då blandas jästen i och degen arbetas om. När den sedan jäst upp utbakas limporna. De gräddas sedan i svag ugnsvärme.

I en annan uppteckning från Dimbo prästgård används finare mjöl (rågsikt och lite vetemjöl). Man tillsätter dessutom en del sirap och löser jästen i lite ljummen mjölk.