Månadens föremål, december 2015
”Ho, ho, ho, finns det några snälla barn?”

På julafton kommer tomten. Han är en vitskäggig, tjock man i röda kläder som kommer med julklappar till alla barn med tindrande ögon. Precis som det ser ut i filmens värld. Men har det alltid varit så…?

Förr i tiden, i bondesamhället, levde den så kallade folktron i högsta välmåga. Människorna trodde på många väsen, bland annat gårdstomten, en rätt så vresig liten gubbe i grå kläder. Han hjälpte gårdsfolket. Om man var snäll mot honom, vill säga. Den som inte var snäll kunde få tomteovett, och det var inget man ville ha.

Ett ytterligare ursprung är berättelserna om det katolska helgonet Sankt Nikolaus, som framförallt blev känd för att vara väldigt givmild. Han levde på trehundratalet och firas enligt helgonkalendern den 6 december. I den katolska världen firas han genom att en rödklädd man med vitt skägg delar ut små gåvor till barnen. Visst känns bilden igen?

Den bild vi har av tomten är i mångt och mycket skapad av Jenny Nyström. Hon står bakom många av de julkortsmotiv vi fortfarande skickar. Dessa motiv har också blivit förebilder till diverse tomtemasker och hur tomtefar framställts just på film.

Utifrån denna bild av tomten har en hel uppsjö av julpynt uppstått, med tomtar av porslin och tomtar som kan spela
och dansa.

Maud Lagerborg
museipedagog
Västergötlands museum

Publicerad 8 december

Området är öppet alla helgfria vardagar: 8-16
    Stugorna är stängda höst & vinter.