Månadens föremål, februari 2016
Kan det vara drottningens bröstlapp?!

Under en titt i textilmagasinet på Västergötlands museum snubblade jag över en bröstlapp från tidigt 1700-tal. Denna bröstlapp är tillverkad av sidentyg med silvertrådsbroderier. Kvalitén på arbetet tyder på att en skicklig hantverkare har arbetat med bröstlappen. En bröstlapp fungerar som en isättning och är ofta väldigt fint dekorerad. Damdräkten under 1700-talet bestod ofta av en vid kjol med veck i midjan och en så kallad robe; en överdel med skört och öppning mitt fram för bröstlappen. Bröstlappar har använts under lång tid i dräkthistorien men idag är bröstlappen ett åsidosatt klädesföremål i kvinnans vardagsdräkt.

Bröstlappen som är månadens föremål, är skänkt av Maria Beronius någon gång mellan 1863-1889. I museets föremålsliggare och på en papperslapp fastnålad på baksidan av bröstlappen, står att den har tillhört Ulrika Eleonora. Med tanke på bröstlappens form och plats i modet pekar det på dåvarande drottning Ulrika Eleonora den yngre som levde 1688-1741. Detta är dock en historia som vi inte har kunnat fastställa, men som ändå ger en gåtfullhet till föremålet. Att den troligtvis inte har tillhört någon bondefamilj från början ser man på typen av material. Var har bröstlappen varit innan den hamnade i Maria Beronius ägo? Kanske är det någon som arbetat för Ulrika Eleonora som har fått den i gåva eller har den kanske tillhört någon annan av dåtidens adel?

Therese Holmgren
Västergötlands museum

Publicerad 1 februari

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.