Månadens föremål, januari 2016
Ibland går det alldeles på tok

I Västergötlands museums samlingar finns en hel del verk ur framförallt den lokala konsthistorien. En del av dem har nästan karaktären av seriestrippar och kan berätta historier om hur livet kunde te sig en gång för längesedan. De visar liksom frysta ögonblick från svunna tider.

Denna månad vill vi lyfta fram en av dem. En liten tavla med gyllene ram, i föremålskatalogen beskriven som en akvarell. På den syns ett tämligen misslyckat ekipage, en åktur som gick alldeles på tok. Vagnen har tappat sitt hjul och passageraren har trillat i backen. Den vagn som är på väg att passera stannar upp, hästen skyggar. Det syns tydligt på tavlan. Hela målningen andas liv och det är nästan så att åskådaren (i det här fallet undertecknad) kan höra hästarnas gnägganden och människornas utrop.

Enligt en på baksidan fastsatt notering föreställer tavlan en scen från en Stockholmsresa 1854. Namnet på passageraren som så snöpligt for i backen, var löjtnant Brandelius (sannolikt konstnären själv?) och kusken hette patron Gyllenberg. Historien förtäljer dock inte vem denne patron var eller vad herrarna hade för ärenden i huvudstaden.

Konstnären bakom tavlan är Gustaf Brandelius. Han föddes 1833 på Fredsbergs prästgård i Västergötland. Först studerade han vid konstakademin, men sadlade sedan om och blev 1856 underlöjtnant vid Skaraborgs regemente. Konsten verkar Brandelius dock inte ha gett upp, utan han studerade under sitt liv också i Düsseldorf och Paris. Gustaf Brandelius avled sedermera i Skövde 1884.

Maud Lagerborg
museipedagog
Västergötlands museum

Publicerad 7 januari

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.