Månadens föremål, juli 2016
En guidebok från förrförra seklet: New York as it is 1833

Tillhör du dem som gärna köper en guidebok med dig på resan för att hitta till sevärdheter och det bästa matstället? Då kanske du har nöje av att kika på en guidebok över New York anno 1833. Det är ännu några årtionden tills Karl Oskar och Kristina och strömmen av svenska emigranter ska stiga iland vid Ellis Island. Faktum är att staden New York ännu inte upprättat det första officiella immigrationscentret vid Castle Garden. Det ska komma först 1855.

Vår guidebok har förvisso en utvikbar karta och informerar om stadens tre teatrar, operahus och två museum (vilka båda kan stoltsera med egyptiska mumier) men där slutar också de flesta likheter med dagens guideböcker.

New York as it is 1833 ger i första hand en lägesbeskrivning över stadens faciliteter och en hel del statistik. Här kan man få veta djupet i hamnen och hur det står till med fängelser, kyrkogårdar, brandkårer ner på en nivå där varje konstapel är namngiven. Inte minst kan du få veta var du kan få dig ett varmt bad om det behövs. Allt sådant är inte oviktigt i en stad som gått från 8 628 invånare år 1731 till 202 589 år 1830. Ordning och reda behövs och därför har man också infört böter på 250 US dollar för den som begraver någon söder om Grand Street får vi veta.

Guideboken är inte skriven bara för utifrån kommande gäster utan även för dem som redan är bofasta. Orsaken är att utvecklingen och förbättringar nu går så snabbt att man behöver en liten behändig bok för att hitta rätt. I vår tid utgör boken dock ett litet kikhål in i dåtidens New York och vi kan se att man där liksom här i Sverige brottades med samma sjukdomar. De vanligaste dödsorsakerna var kolera, tuberkulos, scharlakansfeber, dysenteri och smittkoppor för att nämna några av dem som finns angivna. Omkring den 1 juni 1832 drabbas staden av ett kolerautbrott som ska komma att härja till slutet av oktober samma år, med ett dödstal på 3 499 personer.

Redan vid denna tid framgår det att Wall Street är ett finanscentrum där de flesta banker och försäkringsbolag har sina kontor. I boken får vi veta regelverket för stadens banker, deras öppettider (10.00 till 15.00) och hur mycket eget kapital bankerna har. Växlingskursen för både silver- och guldmynt anges.

Tycker du att det verkar spännande att läsa mer i den lilla reseguiden som bara omfattar 8×12 cm så finns den inte bara hos Västergötlands museum. Library of Congress har den också i sitt bibliotek och har tillgängliggjort den digitalt. Sök på bokens titel eller via följande länk: https://archive.org/details/newyorkasitisin102will. Mycket nöje!

Carina Seiberlich
arkiv- och informationsförvaltare
Västergötlands museum

Publicerad 30 juni

Området är öppet alla dagar: 8-20
    Stugorna är öppna vardagar 8-16.