Månadens föremål, maj 2016
Kitsch eller fina minnen

Snäckaskar. Askar som är dekorerade med snäckor. Kommer ni ihåg dem? När jag var liten tyckte jag att de var väldigt fina. Jag brukade köpa sådana när familjen var på semester. Då brukade till och med namnet på orten stå skrivet med fin stil på asken. Dessutom har jag faktiskt gjort sådana askar själv, med fina snäckor från olika stränder.

I Västergötlands museums samlingar har vi flera hyllor med just snäckaskar. Helt ärligt vet jag inte vem som har samlat in dem, eller varför, men de fyller sin plats i kulturhistorien. Kategorin är en ganska typisk souvenir. Ett minne från en fin resa, en upplevelse det går att ta på. Kanske tilltalar föremål av den här typen det taktila minnet. Kanske är de en följd av att många, inte minst barn, gärna plockar med sig saker från platser. Jag kan också minnas att jag hade burkar som innehöll olika minnesaker. Och det kunde vara så enkla saker som en kvist från ett träd (som sanningen att säga egentligen hade kunnat plockas upp från den egna bakgården).

Snäckaskarna faller in under den kategori som brukar kallas kitsch, ett ord som rent språkligt kommer från tyska eller jiddisch, och är ett samlingsnamn för hantverk och konst som kanske inte är så estetisk. Vem som nu bestämmer det egentligen? Ibland anses det som är massproducerat och lätt att få tag på för vem som helst, som varande av lägre estetisk kvalitet. Kanske rentav fult. Medan inte så få faktiskt tycker att det kitschiga är estetiskt. Det finns människor som oironiskt tycker att snäckaskarna är fina. Ett faktum som är värt att ta på allvar!

Maud Lagerborg
museipedagog
Västergötlands museum

Publicerad 3 maj

Området är öppet alla helgfria vardagar: 8-16
    Stugorna är stängda höst & vinter.