Månadens föremål, mars 2016
Unga herrar med framtiden för sig

Åtta ganska unga män, uppställda runt ett litet bord. Vilka var de? Jag får känslan av att de är ”brats” från 1800-talet. Alltså unga män, som har utseendet och framtiden för sig. Och som dessutom är ganska blasé. I vår tid och med dagens ideal hade kanske inte just dessa unga män ansetts som snygga (i alla fall inte alla av dem), men jag får känslan av att de var det vid tiden då bilden togs. Några av dem hade gått hem även i våra dagar, om vi tar bort de värsta lockarna och överdimensionerade polisongerna då vill säga. Kanske fanns det på den tiden unga kvinnor som dånade vid anblicken av dessa herrar?!

Jag funderar också på vad de egentligen gör där de står och sitter runt det lilla bordet. En av dem tycks hålla i något slags tratt. Sysslar de med alkemi? Eller är de i stånd att tillverka en kärleksdryck, att ge till alla dånande damer?!

Det kan vara ett slags teatersällskap, kanske är det studenter som förlustar sig? Det vet vi ingenting om, men bilden är fin och väcker en del tankar. På något sätt känns den tämligen modern, även om frisyrer och kläder skvallrar om en sedan länge förgången tid.

Jag undrar också vad som sedan hände med de distingerade herrarna. En bild som öppnar för många frågor, men som nästan inte ger några svar. Och visst är det så, att det vi inte vet är kanske det mest spännande.

Maud Lagerborg
museipedagog