Månadens föremål, mars 2017
En kruka upp och ner

• En färgning i marken visar att det finns något där.
  • Krukan nästan helt framgrävd.

Ofta hittar vi arkeologer keramikskärvor som vi plockar in till museet från olika arkeologiska undersökningar. I de flesta fall rör det sig om enstaka delar av ett kärl men ibland händer det att man hittar hela eller i alla fall det mesta av det som en gång varit helt.

I maj förra året undersökte vi en boplats från äldre järnålder inför nydragningen av väg 44 mellan Skara och Lidköping. Boplatsen låg vid Filsbäcken i Sävare socken. Där hittade vi spår efter två hus, järnframställning, en brunn och många härdar. Bara några meter från ett av husen, ett s.k. långhus låg en kruka upp och ner i en mindre grop. Botten var borta sedan länge, genom år av plöjning. Kvar fanns den övre delen av krukan. Kanten har ärtstora intryck och kärlet är nästan tvåtusen år gammalt.

I samband med en tidigare undersökning inom samma fornlämningsområde hittades också delar av en kruka i en grop. Även den låg upp och ner. Varför vet vi inte, är det en medveten handling eller har de tippat över av någon anledning? Inget innehåll har hittats som kan ge oss svar. Som alltid efter arkeologiska undersökningar lägger vi ytterligare en bit av det förhistoriska pusslet i Skaraborg, men har fortfarande några frågor obesvarade…

Catharina Henriksson
arkeolog
Västergötlands museum

Publicerad 1 mars

Området är öppet alla helgfria vardagar: 8-16
    Stugorna i Fornbyn är stängda.