Månadens föremål, november 2015
En liten otäck lapp för jakt

En tyglapp av grovt linne och på den målat en på gränsen till otäck figur i svart och rött. Nästan som en demon. Figuren – och lappen – väcker tankar. Vad kan meningen ha varit med att måla en sådan?

Vi har att göra med en gammal tradition och det handlar om jakt. Vargjakt närmare bestämt. När vargen skulle jagas samlades hela jaktlaget med jägare och drevkarlar. Lapparna, som i folkmun kallas varglappar, knöts ihop och hängdes upp för att skärma av ett begränsat område som vargen skulle drivas in i. Jag ser framför mig hur drevkarlarna skrikandes och ropandes driver in den skrämda vargen i området. Det var mycket oväsen, med trummor och avlossade vapen. Stämningen var säkerligen adrenalinstinn. Sannolikt var hela jaktlaget uppeldad av tanken på att fånga in och döda den fruktade besten. Vargen strök ofta omkring gårdarna och hade inte sällan ihjäl kreaturen.

De flesta av de lappar som användes vid vargjakt är prydda med ett kusligt ansikte. Anledningen är att vargen blev skrämd av bilderna (eller möjligen färgerna) och inte vågade bryta kedjan av lappar. Den drevs därpå mot ett vargnät eller en fångstgrop, där den kunde fångas in och dödas.

Faktum är att det förekommer liknande lappar även i vår samtid, då i syfte att skrämma bort varg från exempelvis fårhagar.

Just den här lappen, som kulturhistoriskt kallas jaktlapp, är från slutet av sjuttonhundratalet. Figuren räcker ut tungan och kan säkert skrämma även en människa en mörk natt…!

Maud Lagerborg
museipedagog
Västergötlands museum

Publicerad 2 november

Området är öppet alla helgfria vardagar: 8-16
    Stugorna är stängda höst & vinter.