Månadens föremål, september 2017
Förenklar hanteringen av äpplen

Äpplekarten på träden i våra trädgårdar tyder på att skörden i år kommer att bli mycket dålig, så även i Fornbyn vid Västergötlands museum där äppleträden vanligtvis ger rejält med frukt. Det var under 1980-talet som en mängd fruktträd planterades i Fornbyn. De flesta var äldre sorter från Västergötlands och Skaraborg. Från planteringen finns dokumenterat de olika äpplesorterna och namnen tyder på flera väldigt lokala och annars okända sorter. Enligt dokumentationen finns idag vid Rackebystugan i Fornbyn sorterna Rackeby sötäpple och Kållandsöäpple. Vid Händestugan finns Billingeäpple, Kavlåsäpple och 10 Guds bud-äpple. Vissa av sorterna synes väldigt sällsynta, då de inte går att återfinna i listor över vanliga svenska äpplesorter. Unika äpplen i Fornbyn alltså!

För att kunna ta till vara äpplena nu när hösten närmar sig och göra till exempel äppelmos, äppelpaj och äppeldricka (se recept nedan), behöver frukternas skal avlägsnas och då kan man ha stor hjälp av en äppelskalare. I ett av Bonniers Månadshäften från år 1915 (sjunde häftet, 667, Albert Bonnier) står att läsa:

”Har en husmor mycket frukt att konservera och ont om tid och arbetskraft kan en äppelskalare vara till god hjälp. En massa olika typer finnas i handeln av rätt varierande värde. Vid-stående apparat hör säkert till de värdefullare typerna: den skalar ganska tunt och jämnt och är av stark konstruktion. Den finnes bl. a. hos C. Djulstedt och kostar kr. 6: 50. Den päron- och äppelskalningsmaskin som avbildas å fig. 9 är naturligtvis den förra betydligt överlägsen. Men den är också betydligt dyrare – kostar 14 kr. För större hushåll och i frukttorkerier torde den emellertid vara nästan oumbärlig. Den kan apteras för både äpplen och päron och skalar mycket tunt och jämnt.”

Äppeldricka (ger ca 6 liter)

Ingredienser:
6 l vatten
3 kg äpplen
1 msk citronsyra
1 tsk natriumbensoat
4 dl strösocker

1. Koka upp vattnet och låt svalna.
2. Kärna ur och skär äpplena i bitar.
3. Blanda vatten, äpplen, citronsyra och natriumbensoat i en stor bunke och låt stå i kylskåp 3 dygn. Rör om då och då.
4. Sila och rör i socker (beroende på äpplenas sötma) i saften. Rör tills sockret lösts upp. Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Andreas Lindblad
Fornbyantikvarie
Västergötlands museum

Publicerad 31 augusti

Området är öppet alla helgfria vardagar: 8-16
    Stugorna är stängda höst & vinter.