Afternoon tea på museet – en ny söndagstradition?

Västergötlands museum bjuder in till en mysig söndag med afternoon tea och lansering av en helt ny frukostservis, särskilt framtagen för museet. Värdar för dagen är museibutiken som utvecklas stort med nya produkter och en starkare profilering.

Museibutikerna är viktiga. Undersökningar har visat att i stort sett samtliga museibesökare stannar till vid butikerna och genom att erbjuda inköp av minnen och unika souvenirer bidrar de till en bredare upplevelse av besöket. Ett väl utvalt sortiment kan dessutom berätta mer om museets profil, samlingar och utställningar.

På liknande sätt är museernas kaféer viktiga för upplevelsen. Söndagen den 14 oktober lanseras därför en ny servis som både kommer att användas i Västergötlands museums kafé och som kommer att finnas i museibutiken.
– Vi vill lyfta lokalt hantverk och önskade en serie särskilt framtagen för museet från en av våra främsta keramiker i området. Detta lyfter ”fika-upplevelsen” samt ger oss lokala produkter att sälja i butiken, säger butiksansvariga Anette Stillner på Västergötlands museum.

Keramikern som står bakom servisen heter Nina Bergqvist. Hon har arbetat fram formen och modellen med inspiration från museets forntidsutställning och servisen omfattar kopp och fat, assiett, skål och kannor.
– Så serien ”Embla” kommer ur bygdens händer, signerad Formfabriken Nina Bergqvist. Det är nutida svensk form och design, säger Anette.

Samtidigt lanseras också Kristin Forsblads smyckeserie ”Fröslunda” som är inspirerad av de berömda bronssköldarna från Fröslunda på Kållandsö, som idag finns på museet.
– Det är en modern smyckeserie i silver med inslag av läder. De tillverkas för hand av A.S.K. art & jewelry, som drivs av Kristin Forsblad i Lidköping, berättar Anette.
– Vi lanserar båda nyheterna med ett afternoon tea med en underbar sconesbuffé, fortsätter hon. Skulle inte det kunna bli en återkommande tradition i Skara?

Publicerad 8 oktober

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.