Corona stänger Västergötlands museum

För att begränsa allmän smittspridning av viruset Covid-19 väljer Västergötlands museum att stänga huvudbyggnaden inne i Skara centrum från och med tisdagen den 31 mars. Fornbyn och Kata Gård, som klassas som friluftsmuseer, är fortsättningsvis öppna för besök enligt ordinarie öppettider.

Västergötlands museum följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att begränsa smittspridningen och har också gjort valet att följa Skara kommuns agerande i det rådande läget. När Skara kommun nu beslutat sig för att stänga biblioteket för fysiska besök vidtar museet samma åtgärd och stänger museets huvudbyggnad.

– Stängningen av huvudbyggnaden innebär att besökare inte längre kan ta del av museets utställningar. Förfrågningar gällande arkiv och föremål, och kulturmiljövårdsärenden, hanteras fortsättningsvis som tidigare, säger museichef Luitgard Löw.

För att minska de negativa effekterna av nedstängningen kommer Västergötlands museum att utöka den digitala närvaron med bland annat utställningar, fördjupade föremålspresentationer och fler fotografier på sociala medier och på hemsidan.

– När man besöker Kata Gård och Fornbyn gäller förstås som på alla andra platser att visa hänsyn och hålla avstånd. Om man känner sig sjuk ska man förstås stanna hemma. Eftersom besökaren till största del vistas utomhus på dessa besöksmål väljer vi att inte stänga dem i dagsläget, säger Luitgard Löw.

Publicerad 30 mars