Djäkneskolans orgel till museet

Det är inte ofta så stora föremål som en orgel tas in på Västergötlands museum – men orgeln som har stått i Djäkneskolans aula i Skara har nu fått en framtida plats i museets samling.

Djäkneskolan i Skara byggs nu om till kommunhus och när kommunen tog beslutet om att orgeln, som har stått på balkongen i aulan i Djäkneskolan, inte skulle få vara kvar, valde museet att ta in den i museets samling förra veckan.

– Vi tog in den på grund av dess starka proveniens, säger museets föremålsantikvarie Jesper Nilsson.
Man tror att orgeln sattes upp omkring 1930 när aulan renoverades.
– Eftersom orgeln är eldriven var den säkert ett bra alternativ till en riktig piporgel, säger han.

Orgeln har alltså spelats på för flera generationer djäknar och museet efterlyser nu minnen kopplade till orgeln.
– Vi skulle också vilja veta mer om den här typen av orglar. Så om någon sitter på kunskap om orgelmodellen så får de gärna höra av sig, avslutar Jesper.

Publicerad 7 november

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.