Förhandsvisning av De kristna vikingarna

• Besökarna minglar i det för dagen uppsatta tältet utanför bion.
  • Marie Wennerholm och Maria Nordström, båda Skara kommun, hälsade VIP-gästerna välkomna.
  • Mingel före filmen.
  • Gudrun Ramviken, närmaste granne till Kata Gård i Varnhem, fanns naturligtvis på plats. Här tillsammans med dottern Mikaela Ramviken.
  • Skara kommunalråd Fredrik Nordström tog med sig hustrun Irma Nordström på premiärvisningen.
  • Publiken börjar att samlas i biomörkret.
  • Västergötlands museums chef Luitgard Löw och vice ordförande för Stiftelsen, Västergötlands museum Carina Ahlström, ser fram emot filmen.
  • Maria Vretemark hälsar alla välkomna och introducerar filmen.
  • Efter visningen tackade filmens producent, My Lindberg, alla som på olika sätt bidragit.
  • Maria Vretemark tackar My Lindberg för ett stort arbete under flera års tid.

Filmen ”De kristna vikingarna”, som handlar om utgrävningarna i Varnhem, har nu haft förhandsvisning för finansiärer, medverkande och övriga intressenter på bio Grand i Skara. Tack Rosers för snacks och cider till det trevliga minglet på röda mattan! Efter minglet var det dags för själva filmvisningen och publiken tog plats i stolarna i biosalongen. Projektledaren för utgrävningarna, Maria Vretemark från Västergötlands museum, hälsade välkommen och berättade lite om bakgrunden till filmprojektet.

Filmen, som är 1 timme och 20 minuter lång, följer utgrävningarna från 2005 och fram till invigningen av Kata Gård i maj i år. Här presenteras de nya upptäckterna och resultaten, varvat med dramatiserade inslag där vi får möta Kata, Kättil, kung Knut och andra viktiga personer i vikingatidens slutskede. Det är en märklig upplevelse att se bilder från utgrävningen i Varnhem exponerade på den stora bioduken. Landskapet i Varnhem och Vallebygden är nästan magiskt vacker, särskilt scenerna som är filmade när körsbärsträden blommar.

Efter filmvisningen blev det applåder och producenten My Lindberg tog tillfället i akt att tacka finansiärerna, sitt filmteam, statisterna, och alla andra medverkande. Filmen visas även vid ytterligare ett tillfälle, nu på lördag 2 september kl. 15.30 för allmänheten på bio Grand i Skara.

Publicerad 31 augusti

Området är öppet alla helgfria vardagar: 8-16
    Stugorna är stängda höst & vinter.