God Jul & Gott Nytt År från Västergötlands museum

2017 var ett förändringens år för Västergötlands museum. Museet utvecklas och förändras ständigt, men 2017 hände mer än vanligt, och den allra största utvecklingen skedde i Varnhem.

Under våren stod överbyggnaden över den tidigkristna kyrkogrunden klar och när Kata Gård invigdes i maj besöktes platsen av drygt 1400 personer. Sedan följde en sommar och en höst som slog alla våra förväntningar och när vi stängde Kata Gård för vintern hade den nya byggnaden haft 70 000 besök!

Naturligtvis hände mycket annat under året. I Fornbyn fick Karlebyladugården och Lanthandeln efter många års väntan, nylagda tak. Fornbyns gångvägar drogs om, häckar, humle, blomster och tobaksplantor planterades och till och med en damm grävdes fram. Allt för att ge nytt liv till byn.

Inne på museet växlade utställningarna och programmen. Den Internationella Kvinnodagen uppmärksammades med ett stort utbud och 675 kvinnor, många av dem nyanlända, besökte museet under denna dag. I utställningen Sten närmade vi oss ett material som präglar hela vår region med stenindustri och stenkyrkor. Utställningen Hår belyste ett tema som berör oss alla, och under hösten lyfte utställningen Ambrotyper fram några av de fantastiska fotografier från 1800-talets mitt som finns i museet samling. I samverkan med Skaras Släktforskarförening återfick de namngivna porträttbilderna sina berättelser och livsöden.

Bakom kulisserna jobbade vi aktivt med samlingarna. Museets stora kulturhistoriska och arkeologiska samlingar har löpande digitaliserats för att bli tillgängliga för alla på nätet. Vi bytte till en ny databas och blev samtidigt en del av Digitalt museum där de flesta större museers samlingar finns sökbara. Vi presenterade månadens föremål på museet och på vår hemsida, och några av våra föremål, bland annat en brudbänk från 1700-talet och en vas av Agnes de Fumerie, lånades ut till de stora museerna i Berlin och Paris för att visas på internationella utställningar.

Kan vi då vara nöjda? Vi har verkligen nått ut till mycket människor under 2017. Museets besöksantal ligger just nu på drygt 169 000. Nästa år ska vi bli ännu bättre! Vi vill beröra fler, nå ut mer i regionen och tillsammans skapa en omfattande verksamhet med hög grad av angelägenhet. Innan vi tar nya steg framåt blir det nu julefrid och vila.

God Jul och Gott Nytt År, från oss alla på Västergötlands museum och varmt välkomna 2018! Vi gläder oss över alla besök!

Luitgard Löw
museichef