Hösten på Västergötlands museum

Varje termin försöker vi på Västergötlands museum att hitta en röd tråd. Vi håller upp våra pekfingrar i luften för att känna av trender och tendenser, vi lyssnar på besökare och följer med i debatterna och samtalen i media. Västergötlands museum har ambitionen att vara ett regionalt museum med hög grad av angelägenhet. Vi vill att besökare och publik ska känna att det vi erbjuder i form av utställningar och program ska kännas betydelsefullt, intressant och aktuellt. Har vi då lyckats?

Höstens tema är deckare, brott och straff – ett ämne som museet delar med Skara kommun. Det hela inleds med Kulturnatten och Kulturveckan i Skara då de flesta av programpunkterna kommer att beröra mord, deckargåtor och gengångare. På museet visas en liten utställning med unika föremål relaterade till brott i Skaraborg och under Kulturnatten den 13 oktober kan den hugade gå en mörk vandring genom Kråks herrgård och få höra om dess historia med misstänkta mordfall och upplevda gengångare. Kulturveckan avslutas för museets del med Katedralskolans stora årliga spökvandring i Fornbyn.

Hösten inleds också med ett nytt samarbete med Humanistiska Förbundet i Skara, som också har valt att bjuda in föreläsare som på olika sätt behandlar ämnet brott och straff. Först ut är historikern Annika Sandén som föreläser om brott och bödlar i 1600-talets Sverige under kulturveckan. Sist ut i raden är Sveriges kanske mest namnkunnige deckarförfattare, Håkan Nesser, som i Humanistiska Förbundets regi besöker museet den 29 november.

Däremellan händer naturligtvis mycket mer. Ett lokalhistoriskt seminarium berör Cistercienserklostret och munkarnas goda kännedom om vattenförsörjning. Till seminariet kommer forskare från flera europeiska universitet – bland annat från Bamberg och Århus.

Kråks herrgård lyfts fram i programkvällar kring kaffedrickandets historia och kring herrgårdens möblemang. I december återkommer även detta år den stora och populära julmarknaden KråkJul.

Två nya mindre utställningar öppnas under hösten. Först ut är utställningen ”Här är gudagott att vara” om Skaralektorn Gunnar Wennerberg och i november lyfts rara böcker ur olika lokala samlingar fram i utställningen ”Det tryckta ordet – medierevolutionen för 500 år sedan”. Går det ens att föreställa sig en värld idag utan skrift och utan ordens snabba spridning?

De kvällsöppna onsdagarna med program fortsätter under hösten och erbjuder en bredd i utbud. Eller vad sägs om rockkonsert med Browsing Collection och en releasefest för en sprillans ny bok?

Publicerad 20 september

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.