Ida är vår nya arkivarie

I måndags, 5 februari, påbörjade Ida Axelsson anställningen som arkivarie vid Västergötlands museum. Ida kommer närmast från arbete vid Datainspektionen i Stockholm. Ida ska nu utveckla och förvalta de arkiv som idag finns och de som kommer att tas emot, på Västergötlands museum.

Ida är 38 år och född och uppvuxen i Karlsborg. De senaste 12 åren har hon bott i Stockholm och där praktiserat vid Stockholms stads kulturförvaltning och som arkivarie vid Datainspektionen i samma stad. Hon har en fil. mag. I historia från Uppsala universitet.

– Jag har alltid varit intresserad av historia så när jag fick möjligheten att få jobba som arkivarie vid Västergötlands museum var det något som jag länge velat göra. Ännu roligare är det eftersom det förde mig närmare ”hemåt” till mina rötter.

Ida ser fram emot att få fortsätta arbetet med museets informationsförvaltning och att göra arkivet mer tillgängligt. Hon kommer att fortsätta arbetet med att digitalisera arkiven och se till att de bevaras för framtiden, förhoppningsvis i ett e-arkiv.

– Som sig bör för en arkivarie tycker jag om när det är ordning och reda och att skapa en struktur som gör att arkivmaterialet blir sökbart och därmed användbart. Museiverksamheten är också en bra kanal att nå ut till allmänheten på och att visa vilket rikt kulturhistoriskt material vi har.

Ida poängterar att hon sitt arbete till trots, har svårt för att vara inomhus och att hon vid lediga stunder därför helst vistas ute.

– Jag är ofta ute och promenerar eller springer och jag gillar att röra på mig. Annars ägnar jag mig gärna åt olika kulturevenemang såsom opera och att gå på fotoutställningar.

Publicerad 7 februari

Området är öppet alla dagar: kl. 8-20