Lucia har alltid sett olika ut

S­­å här i början på december har det på senare år dykt upp diskussioner kring hur Lucia ska firas. Ja,­ ibland påstås det att Luciafirandet skulle vara hotat!

När man som etnolog eller kulturhistoriker studerar kulturarvet, så inser man snart att det finns inget som är rätt eller fel när det gäller traditioner, vårt kulturarv förändras pågående. Några fotografier ur Västergötlands museums bildarkiv ger oss exempel på hur Lucia på olika sätt firats i Västergötland.

Den första vitklädda lussebruden med ljuskrans i håret – som vi känner till – uppträdde 1764 på en västgötsk herrgård. Sedan dök hon upp då och då på herrgårdar och i borgerliga hem. Iklädd vit särk, med ljus i håret, bärande på en bricka med en vetebulle, en så kallad lussekatt, uppvaktade hon familjens medlemmar i arla morgon.

Drygt hundra år senare togs seden upp av folkrörelserna, framför allt nykterhetsrörelsen. 1929 arrangerade Stockholms Dagblad det första luciatåget i Stockholm och i och med det började Lucias segertåg i svenska städer, på arbetsplatser, i skolan och så småningom också i kyrkorna.

Men kommer det sig att en siciliansk martyr från 300-talet tog form av en vitklädd ljusgestalt hos oss? Om det vet vi inte så mycket. Men vi känner till att Lucia var känd under medeltiden här i Norden. En del forskare menar att Lucias förebild ska hämtas från Tyskland, där ett Jesusbarn klädd i vit särk – Kinken Jes eller Christkindl – delar ut gåvor till jul. Kanske är det Christkindl som fotografen såg framför sig då han omkring 1880 tog bilden ovan på den lille på Hjalmar Carlander som Lucia?

Men Lucia kan som sagt se olika ut. Här ovan är några bilder på västgötska lucior under 1900-talet: Fotografiet på de två lussande flickorna är taget 1915 i Ekby Östergård vid Mariestad. Och från 1940-talet är bilden på lussetåget i Logen Tidan, observera den manliga lucian. 1959 togs den stiliga bilden på Skaraborgs lucia i Skara domkyrka.

Men låt oss inte heller glömma det mer folkliga lussefirandet, ett firande som trängts ut av det seriösa luciatåget! På kvällen den 12 december drog några märkliga figurer genom byn. Det var karlar med skägg av blånor, klädda i avigt vrängda pälsar, försedda med käpp och pipor. Märkligt ljusa röster hade de! I sällskapet fanns sjalettklädda fruntimmer med grova röster. Ansiktena var svärtade av kol, några bar hemska masker av näver eller papper. Det gick livligt till. Skratt, sång, fiol- och dragspel hördes där det utklädda följet drog fram. Lussegubbar kallades de, varje gård gästades och överallt tiggde de utklädda en slant eller en matbit till ungdomskalaset. Här ovan finns även ett foto på lussegubbar i Broddetorp 1918.

Anna Maria Claesson
chef för Västergötlands museum 2005-2010

Publicerad 12 december

Området är öppet alla dagar: 8-20
    Stugorna är öppna vardagar 8-16.