Museet – en del av Bokmässan

• Gunnar Wilsson, Skara stiftshistoriska sällskap.

För första gången på många år medverkar Västergötlands museum på Bokmässan i Göteborg. Museet har en gemensam monter med Västergötlands Fornminnesförening och Skara stiftshistoriska sällskap och tillsammans med föreningarnas medlemmar kommer museipersonalen att finnas på plats de flesta dagar under mässan.

Temat för årets mässa är respekt, bild och mediefrågor.
– Det här är frågor som är viktiga även för museerna, säger museets chef Luitgard Lööw. Och genom att delta både syns vi och vi får en möjlighet att lyssna av vad man talar om i kultursverige just nu.

I den gemensamma montern presenterar Fornminnesföreningen sitt eget förlag, de böcker som tidigare utgivits, samt den bok som snart lämnas in för tryck.
– Årets bok har temat vatten, säger Ulla Hallbäck från Fornminnesföreningen. Samma tema återkommer i det lokalhistoriska seminarium som föreningen stöttar på museet, och då handlar det om cisterciensermunkarna och deras vattenförsörjning, fortsätter hon.

Västergötlands museum plockar också fram litteratur som känns viktigt att exponera på mässan.
– Vi kommer att ta med våra publikationer som berättar om forskningen och utställningarna kring Kata Gård och de tidigkristna vikingarna i Varnhem, samt de böcker som berättar om det som gör museet unikt, våra samlingar, om medeltiden och om stenindustrin i Västergötland, berättar Göran Elisson som formgivit montern.

Varför gör då Västergötlands museum och Fornminnesföreningen den här satsningen?
– Att vara med på mässan är jättebra marknadsföring. Vi har ett bra läge i år där alla kommer att passera förbi oss. På så sätt når vi många och kan knyta nya kontakter, avslutar Ulla Hallbäck.

Publicerad 28 september

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.