Museets antkikvarie med P1 på kyrkvind

I ett års tid har Västergötlands museums byggnadsantikvarie Robin Gullbrandsson klättrat runt på medeltida kyrkvindar längs västkusten på jakt efter bevarat timmermanshantverk. Undersökningarna är en del i ett projekt som drivs av Göteborgs stift för att kartlägga vad de gamla kyrkvindarna och deras takkonstruktioner har att lära oss idag med vårt utpräglade slit-och-slängsamhälle. På kyrkvindarna kan vi möta takkonstruktioner som gör tjänst fortfarande efter uppåt 800 år, där kan vi tala om hållbarhet.

I början av mars gjordes återbesök på Ljungsarps kyrkvind i Tranemo kommun med taklag från början av 1200-talet. Sveriges Radios Vetenskapsradion Historia följde med och samtalade med vår antikvarie samt timmermannen Mattias Hallgren och stiftsantikvarie Sara Strindevall om vad som är så speciellt med dessa gamla konstruktioner.

Programmet sänds tisdag 26 mars kl. 14.03 med repris lördag 30 mars kl. 18.15. Lyssna på programmet nedan.

Publicerad 18 mars