Semlor och serier på sportlovet

Sportlovet är slut för den här gången och även semmelsäsongen som under lovdagarna uppmärksammades lite extra på Västergötlands museum. Under den lediga veckan fanns möjlighet att dekorera en smaskig semla med hjälp av de tillbehör som stod till buds; grädde, sylt, strössel, mandelmassa, lakritspulver, marsipan och Nutella, att göra kärlekskort till någon man tycker om och lära sig att rita serier som ett riktigt proffs.

Varje dag hela veckan fanns också möjlighet att jaga semlor runt på museet. Varje semla ställde en klurig fråga och det gällde att utifrån de rätta svaren bilda ett ord. Nästan 100 barn och unga gick semmeljakten. Vinnare i semmeljakten blev  Joppe, Ella, Nils, Alvar, Cesar, Alma, Fabian, Alma, Alice, Ida, Saga, Freja, Anton och Charli. Alla ni kommer att kontaktas för att kunna hämta ett fint pris på museet. Stort grattis till alla vinnare!

Rätt svar på semmeljakten var:

• Ordet semla kommer från det latinska ordet smila
  • I mitten av en semla hittar man oftast mandelmassa
  • Kung Adolf Fredrik dog när han åt en semla på fettisdagens kväll den 12 februari 1771
  • En semla som också kallas Hetvägg äter man i ett fat med varm mjölk med kanel, kardemumma och/eller socker
  • Vi äter ca 40 miljoner semlor i Sverige varje år.
  • Enligt gamla traditioner ska man äta semlor på fettisdagen
  • Tössebageriet nya semla kallades Semmelwrapp
  • Semlan innehåller vete
  • Semlans grädde kommer från kor

Och dessa svar gav det rätta ordet SNÖFLINGA

Publicerad 21 februari

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.