Tack för ett fantastiskt år!

Ett händelserikt år går mot sitt slut. Tolv månader, fyllda med aktiviteter, planeringar, möten, diskussioner, funderingar, skrivande, samtal och mycket mer.

Maj månad var en av årets höjdpunkter. Den gamla museibyggnaden firade 100 år och det var en hel vecka med cirkus, mat, föreläsningar, musik och tal. Det var faktiskt lika roligt som för hundra år sedan bara under friare former. I den stora utställningshallen visade vi Albert Vikings fantastiska porträtt i utställningen ”Vi Have A Dream”. Det första rummet av ”Själabärarna” invigdes – en utställning med föremål ur museets rika samling i den gamla Backspegeln. Vi bjöd på föreläsningar som var välbesökta.

Under sommaren slog pulsen på Kråks herrgård igen i takt av 1700-talet. Musik, levande ljus, mat, skimrande sidenklänningar och peruker skapade en förtrollade stämning i den gamla herrgården och i parken.

Under hösten hade vi tur med ”Tidsresan”. Det var varma höstdagar när barnen kom till Fornbyn och gick runt i träskor medan mor i Händenestugan lagade soppa.

Oförglömliga är mötena och samtalen med Henrik Allert. I hans konst finns alltid något att upptäcka när man går genom hans retrospektiva utställning i vår stora utställningshall. Det är dessa detaljer som gör att man blir glad och att man kommer nära Henriks subtila berättelser om livet.

Den publika verksamheten är bara en del av museets arbete. Det händer mycket även bakom kulisserna, i samlingarna och arkiven. Vi har kommit långt med förstudien om ett nytt föremålsmagasin.

Museets byggnadsantikvarier och arkeologerna arbetade med bevarandet och utveckling av kulturmiljöer i regionen och på hemmaplan. Varnhem var välbesökt även under 2019. Det finns många vackra och märkliga platser vi tar hand om, till och med på ön Kuba!

Tack till museets medarbetare för ett bra samarbete för att nå gemensamma mål. Vi hade inte kommit så långt på vägen utan våra samarbetspartners. Stor tack till Skara hembygdskrets, SLU Skara, Skara Humanistiska Förbund, Skara kommun, Svenska kyrkan, Västergötlands Fornminnesförening, MEGA, studieförbunden och många fler. Stort tack till er alla för engagemang och stöd.

Nu blir det snart dags att tända ljus och fira med familj och vänner, läsa böcker, spela ett spel eller gå långa promenader. Snart kommer våren med nya ljusa dagar och nya spännande äventyr.

Vi önskar er alla en God Jul och Gott Nytt År!

Publicerad 23 december