Museet bjöd på vandring vid klostret i Varnhem

Kvällen 26 juli var Västergötlands museum arrangör för en historisk träff och vandring längs Varnhems klosters yttermur under ledning av kyrkokonsult Ragnar Sigsjö.

Maria Vretemark hälsade folksamlingen välkomna och berättade om den succéartade sommaren på Kata Gård, som fortfarande håller öppet i ytterligare två månader, och om sommarens utgrävning i området. Marie Vennerholm tog vid och berättade om kommunens extra satsning i Varnhem denna sommar med bl.a. ett informationstält mitt emot klosterkyrkans entré. Sommarens besökare kommer från hela Sverige och utlandet.

Ragnar Sigsjö tog vid och började prata om det som inte finns och det som inte syns i klostret. Han berättade om klosteranläggningen och det som skedde där. Sedan tog han med alla åhörare på en promenad genom hagen bortanför klosterruinen och följde sedan stigen nedanför Kata Gård ytterligare ett hundratal meter. Där berättade Ragnar om klostrets vattenanläggning. Och just här borta ”i skogen”, som Ragnar uttryckte det, fanns på klostrets tid, en damm där vattnet från Billingen samlades upp och sedan leddes ner till klostret. Mycket tyder på att det vid denna vattenledning fanns en kvarn.

Sällskapet fortsatte genom hagen tillbaka mot Ryttaregården. Här en bit från klosterruinen visade Ragnar på resterna efter en mur, som högst troligt var klostrets yttermur mot omvärlden. Plötsligt kom hela skocken kossor som gick i hagen, fram och ville höra på föreläsningen även de!

Avslutningsvis samlades alla åter i Ryttaregårdens trädgård och fick nu veta att här under marken fanns med all säkerhet resterna av en stor mängd byggnader från klostrets tid.

Ragnar Sigsjö och Maria Vretemark avslutade i trädgården och alla besökare kunde sedan köpa kaffe med dopp.

Publicerad 26 juli

Området är öppet alla helgfria vardagar: 8-16
    Stugorna är stängda höst & vinter.