Viktigt och angeläget ämne på Västergötlands museum

Under onsdagskvällen 27 januari framförde Bennie Åkerfeldt och Pelle Jageby föreställningen ”Resandeblod” på Västergötlands museum.

I föreställningen varvas musik med berättelser om romernas och resandefolkets liv i Sverige historiskt och idag. Bennie gestaltar situationer och händelser ur den egna släktens historia, men återger också uppgifter hämtade från de svenska arkiven.

Varje historiskt nedslag slår som en knytnäve i mellangärdet. Är det sant, har det skett också här, i Sverige, i Västra Götaland, i Skene..? Det vi glömt bort, det vi dolt, det som valts bort i vår egen historieskrivning står i föreställningen naket och tydligt framför oss. Romerna har aldrig behandlats väl i Sverige.

”Viktigt, på riktigt och angeläget” var ord som hördes bland publiken efteråt. Här varvades historia med dagsaktuella händelser. Precis så som det ska vara på ett museum.

Publicerad 29 januari

Området är öppet alla dagar: kl. 8-20