Visningar och besök

Vi kan erbjuda visningar av våra basutställningar ”Mellan is och eld”, ”Skara i medeltid”, och ”Agnes de Frumerie”. En visning tar cirka 1 timme och är kostnadsfri. Boka via vår reception: 0511-26000, receptionen@vgmuseum.se

Mellan is och eld – tolkningar av Västergötlands forntid
Följ med på en resa genom vår spännande forntid. Hur var livet för våra förfäder och förmödrar? Vi börjar i istiden, och går därefter igenom sten-, brons- och järnåldern. Under vår resa stannar vi givetvis särskilt vid de praktfulla Fröslundasköldarna, som hittades för trettio år sedan.

Skara i medeltid
Under medeltiden var Skara en metropol. Vi går tillsammans genom biskops- och kungastaden, och möter vardagsliv, maktkampen mellan kyrkan och kronan, klostren och några skelett. Visningen avslutas med storstaden Skaras nedgång som ägde rum efter Digerdöden på 1350-talet.

Agnes de Frumerie – konstnär och glaspionjär
Agnes de Frumerie (1869 – 1937) var en mångsidig kvinna och konstnär från Skövde. Hon gjorde bronser, marmorskulpturer, möbler, keramik och ett speciellt sorts glas. Under många år av sitt liv bodde hon i Paris där hon också ställde ut sina verk. Under visningen pratar vi om hennes spännande liv, och om villkoren för kvinnliga konstnärer under hennes tid. Vi gör också enkla analyser av några av hennes verk.

Vad är museet?
Under en rundvandring i museets lokaler får du reda på mer om museets historia och våra samlingar. Ett museum är inte bara de utställningar som syns. Vi ger också exempel på vilka sätt ni kan utnyttja museet.

Källkritik
Med utgångspunkt i våra utställningar pratar vi om hur historia skapas, och att den kan se lite olika ut, beroende på under vilken tid den är nedskriven. Är den bild vi har av historien verkligen sann? Och hur kan vi veta det vi vet?

För de lite äldre eleverna.

Fornbyn (öppet sommartid)
Bredvid museet ligger friluftsmuseet Fornbyn. Här finner du ett 30-tal byggnader från hela Västergötland som flyttats hit för att ge en bild av det gamla bondesamhället. Mitt i centrala Skara kan du besöka en gammal lanthandel, en smedja, ett torp, en ladugård och ett härbärge. Vi kan erbjuda visningar av de spännande byggnaderna.

Egna önskemål?
Vi kan också skräddarsy visningar och program efter era önskemål. Kontakta oss så diskuterar vi!