Forssell fotograferade 1860-talets Skarabor

Digital utställning

Västergötlands museums bildarkiv innehåller ca 1,5 miljoner fotografier. En av de mest intressanta samlingarna kommer från veterinären Nils Edvard Forssell (1821-1883). Han ägde tidigt en kamera och redan på 1850-talet började han att fotografera människor i Skara. Den teknik han använde kallas Ambrotypi, där det avbildade blir ett negativ på en glasskiva. För att bilden ska framträda täcks baksidan med svart färg eller svart sammet.

Forssell fotograferade ute på Skaras gator och fångade inte bara de högre samhällsskikten, utan också mamseller, pigor, barn och arbetare som sotare och målare, på bild. Och han fotograferade händelser, som när cirkusen kom till staden.

Intill det nybyggda bibliotekshuset (Skara domkyrka skymtar i bakgrunden) hade Cirkus Gautier rest sina tältstörar och dukar år 1861. Kanske var det direktören Didier Gautier själv som tog emot betalningen av de nyfikna åskådarna vid entrén. Det är honom ni ser på bild 2.

Didier Gautier (1792-1872) föddes i en internationell cirkusfamilj och reste runt i Europa som lindansare, konstridare och akrobat. När Forssell tog bilden var Gautier 69 år gammal, men vi vet att han marknadsförde sig som äldre. Publiken fick gärna tro att den skallige lindansaren med det stora vita skägget var minst tjugo år äldre.

På de övriga bilderna ser ni några av hans artister – akrobaten Williams, konstridaren Sahlander och konstridaren Pietro Bono.