”Här är gudagott att vara” – Gunnar Wennerberg 200 år

Tillfällig utställning

6 oktober – 11 november

Han föddes i Lidköping 1817, läste på läroverket i Skara och blev sedan student vid Uppsala universitet. Därefter arbetade han i 15 år som lektor i Skara, där han gifte sig och bildade familj. Sedan gjorde han en snabb karriär som ämbetsman och politiker. Han var minister under två perioder, blev landshövding i Kronobergs län och var en högt ansedd och populär person bland annat inom hovet. Under ett halvt sekel intog Wennerberg en central plats i det svenska kultur- och samhällslivet.

Men det är framför allt för Gluntarne han blev känd och är ihågkommen. Dessa 30 tonsatta dikter för bas och baryton gavs ut 1849-1851 i 13 separata häften och blev väldigt populära bland de högre stånden och borgerskapet. Gunnar Wennerberg avled 1901 på Läckö Kungsgård, 83 år gammal. Utställningen producerades 2017 av Vänermuseet i samarbete med Gunnar Wennerberg Sällskapet i Lidköping med anledning av 200-årsjubileet av hans födelse.

Området är öppet helgfria vardagar: kl. 8-16
    Stugorna är stängda och öppnar i vår.