1700-talsveckan i Skara, 2021

måndag 9 augusti 2021 till lördag 14 augusti

Välkomna till 1700-talsveckan i Skara! Under några dagar i augusti kommer Skara fyllas av arrangemang där vi lyfter, vrider och vänder på ett spännande århundrade. Det kommer att anordnas stadsvandring, kaffedrickning, föreläsningar, symposium, konserter och aktiviteter för hela familjen.

Programmet är preliminärt med reservation för ändringar. Till vissa arrangemang gäller föranmälan. Se respektive programpunkt för information om hur en anmäler sig. Pga. rådande pandemi behöver man föranmäla sig/köpa biljett till de konserter man vill ta del av. Biljetter säljs endast online i år på http://www.vallebaroque.se/ (öppnas i ny flik).

Måndag 9 augusti

• kl.10.00-12.00 (6-12 år) kl.14.00-16.00 (fr. 12 år)
    Skapa konst.
    Gör herbarium med blommor. Plats: Veterinärmuseet. Anmälan till charlotte.kristensson@medborgarskolan.se.
    Stadsvandring med 1700-talstema.
    Därefter ”svartkrog” på Kråks herrgård med kaffedrickning och divertissemang. Samling vid Bladhska galleriet (därifrån utgår stadsvandringen).

Tisdag 10 augusti

• kl. 13.00
    Föreläsning: Ah, je suis blessé, tirez-moi d’ici et arrêtez-le! Gustav III sköts i mars 1792 av Jacob Johan Anckarström under en maskeradbal på operan i Stockholm. Två veckor senare var kungen död och Anckarström skulle gå till historien som kungamördaren. Men vem var han egentligen, och hur straffades en kungamördare under 1700-talet? Nils Hjort berättar. Plats: Smedjan. Anmälan: charlotte.kristensson@medborgarskolan.se.
  • kl. 18.00
    Några medicinalväxter i veterinärmuseet boskapsapoteket.
    Föreläsning av Lars-Erik Appelgren. Plats: Smedjan. Föranmälan: vetmus@slu.se.

Onsdag 11 augusti

• kl. 14.00
    Något om Peter Hernquists brev till Linné och Bäck under studietiden i Frankrike.
    Föreläsning av Lars-Erik Appelgren. Visning av arkivet och boksamlingen. Plats: Smedjan. Föranmälan: vetmus@slu.se.
  • kl. 18.00
    Upplysningens rasbiologi? Avel av djur och människor i 1700-talets Frankrike. Jens Amborg, Uppsala universitet föreläser i Smedjan vid SLU.

Torsdag 12 augusti

• kl. 11.00 och 14.00
    Eftermiddagskonsert + workshop med Frispel (för barn och unga).
    Begr. antal platser. Föranmälan: kulturkontoret@skara.se. Plats: Fornbyn (Missionskyrkan).
  • kl. 18.00
    Föreläsning med Åke Möller: Skaraborgs läns lasarett – Sveriges äldsta.
    Allmänt om sjukvård under 1700-talet. Plats: Smedjan. Anmälan: charlotte.kristensson@medborgarskolan.se.
  • kl. 19.00
    Kvällskonsert med Göteborg Baroque.
    Plats: Varnhems klosterkyrka.

Fredag 13 augusti

• kl. 14.00-17.00
    Symposium – Senaste nytt om 1700-talet.
    Sällskapet för 1700-talsstudier berättar om det aktuella forskningsläget. Plats: Västergötlands museum (hörsalen). Föranmälan: info@vgmuseum.se.

Lördag 14 augusti

• kl. 13.00-18.00
    Marknad och aktiviteter för hela familjen i samband med den pågående 1700-talsveckan.
    Kasperteater, musikframträdanden mm. Plats: Biblioteksparken (mellan Gamla biblioteket och Skara skolscen).

• Kl. 13.00: ”Madame Kalsongs äventyr”. Dockteater med Charlies Teater, Biblioteksparken
    • Kl. 13.30: ”Bellman med mera”. Duo Nuovo spelar 1700-talsmusik, Biblioteksparken
    • Kl. 14.30: ”Madame Kalsongs äventyr”. Dockteater med Charlies Teater, Biblioteksparken
    • Kl. 15:00: Uppvisning i sabelfäktning av Skaraborgs Historiska Fäktskola, Biblioteksparken
    • Kl. 15.30: ”Bellman med mera”. Duo Nuovo spelar 1700-talsmusik, Biblioteksparken
    • Kl. 16.00: Uppvisning i sabelfäktning av Skaraborgs Historiska Fäktskola, Biblioteksparken
  • kl. 13.30-15.30
    Besök av Peter Hernqvist!
    Träffa den berömde professorn och veterinärpionjären i skådespelaren Leif Olssons gestalt. Plats: Utanför Veterinärhistoriska museet, Fornbyn och Biblioteksparken.
  • kl. 14.00
    Akademisk ridkonst med Rebecca och Christoffer Dahlgren.
    Plats: Veterinärhistoriska museet.
  • kl. 19.00
    Kvällskonsert med Woodpeckers.
    Arrangör: Göteborg Baroque. Plats: Skara domkyrka.