fbpx

ByggnadsVår: Byggnadsvårdsdagen i Fornbyn

lördag 1 juni kl. 11.00-16.00

  • Fågelholk utanför lanthandeln i Fornbyn

Västergötlands museum kan stolt presentera Byggnadsvårdsdagen 2024 – ett helgdagsarrangemang för dig som älskar gamla hus och allt som hör dem till!

Under april och maj har temat ByggnadsVår genomsyrat museets programutbud och utställningsverksamhet. Under Byggnadsvårdsdagen vill vi tillsammans med flertalet utställare och föreläsare fira att vi haft en fantastisk ByggnadsVår innan vi går in i sommarmånaderna.

På plats finns flera lokala utställare och du kan bland annat se och prova på olika hantverk, handla byggnadsvårdsprodukter, lyssna på föredrag och fika i museets mysiga café som har en utomhusdel. I museets butik har vi förstås extra bra erbjudanden på böcker och produkter som hör byggnadsvården till.

Program

11.00
Museet öppnar

11.15
Föredrag: Vårt gröna kulturarv och allmogens trädgårdar

Välkommen med på en tidsresa genom landskapet med fokus på vårt gröna kulturarv och allmogens trädgårdar! Vi börjar med en föreläsning inne i museets hörsal och avslutar med en rundvandring ute i Fornbyn. Anmälan gäller till både föredraget och rundvandringen.

11.15: Vårt gröna kulturarv

När vi pratar om vår historia tänker vi kanske oftast på händelser, personer, föremål och byggnader, men runt allt detta finns också vårt gröna kulturarv. Natur och växter vi brukat under lång tid som berättar om hur vi levt, men även om hållbarhet för framtiden.

Föredragshållare är Erika Apelqvist, utbildad i kulturvård vid Göteborgs universitet med inriktning trädgård och landskap.

12.00: Allmogens trädgårdar

I Fornbyn finns byggnader från det historiska Västergötland. Men hur kan de gamla trädgårdarna ha sett ut och vad fanns det för växter där? Följ med till Fornbyn där Julie von Hofsten berättar om den trädgårdshistoriska undersökning som nyligen utförts och vad museets arkivmaterial kan berätta om Rackebsytugan och Höjentorpsstugans trädgårdar.

Föredragshållare är Julie von Hofsten, trädgårdsmästare och masterstudent vid Göteborgs universitet.

14.00
Utställningsinvigning: ”Sommarslottet. Börstorps slott 1984-2001”

Många skaraborgare minns säkert med glädje de mycket omtyckta sommarutställningar som familjen Ribbing, i samarbete med dåvarande Skaraborgs länsmuseum, numera Västergötlands museum, arrangerade på Börstorps slott utanför Mariestad. Varje år hade ett nytt tema. Ena sommaren kunde det handla om blommor i konsten, för att nästa år visa en utställning om romantik och erotik.

I år är det precis 40 år sedan den första utställningen invigdes, och det vill Västergötlands museum uppmärksamma med en sommarutställning där besökaren får möjlighet att uppleva en glimt av vad som visades på Börstorp genom åren.

Utställningsproducent Peter Nordin inviger och berättar om utställningen. I samband med invigningen bjuder museet på kaffe och kaka.


15.00
Guidad tur: Västgötagårdar

Museets nya utställning ”Västgötagårdar” lyfter fram den intressanta och vackra byggnadskultur som finns i Västergötland. Genom att presentera ett urval av den västgötska, och i synnerhet den skaraborgska byggnadskulturen hoppas vi kunna väcka intresse för och öka kunskapen om det arv vi gemensamt har fått att förvalta till kommande generationer.

16.00
Museet stänger