I SVT:s serie Historien om Sverige har du fått följa ”Kampen om tronen” som så småningom ledde till att Gustav Vasa tar makten. Men vad händer efter hans död?
Det brukar sägas att den moderna och starka staten har sin grund i Gustav Vasas regeringstid. Men hur går detta ihop med Gustav Vasas beslut att i sitt testamente göra sina yngre söner till hertigar med egna territorier i riket? I detta föredrag kommer vi lära känna 1500-talshertigarna som skapade ordentliga huvudbry för svenska kungar i en tid då familj, stat och politik intimt hängde samman. Det handlar om hertig Johan, som tog tronen från sin bror Erik XIV; om den svårt sjuka hertig Magnus på Vadstena slott; om hertig Karl, som besegrade sin brorson Sigismund i ett inbördeskrig; om hertig Johan av Östergötland som avsade sig sina rättigheter till kronan; och om hertig Karl Filip, som dog under ett fälttåg med sin bror Gustav II Adolf.
Föreläser gör Alexander Isacsson, historiker och forskare vid Örebro universitet. Alexander Isacssons forskning handlar om den tidigmoderna kungamakten i Sverige. I sin doktorsavhandling Defining Dukeship har han studerat svenska hertigar och dynastibildning i Sverige 1556-1622.
Välkomna till vårens föredrag som äger rum på Västergötlands museum i Skara. Föredragen hålls i museets Hörsal med begränsat antal platser och föranmälan gäller. Föredragen kan också följas digitalt via länk som skickas via e-post till alla medlemmar.
Entré/deltagaravgift: 60:-för alla över 25 år. Ungdomar samt medlemmar i Skara Humanistiska förbund har fri entré hela året.
Om Du vill ta del av något enskilt föredrag digitalt via länk utan att bli medlem, kontakta Johan Hjertén (johanhjerten@gmail.com) och följ hans instruktioner.
Bli medlem i Skara Humanistiska Förbund: För 200:-+ 100:-för ev. familjemedlem blir Du medlem och får fri entré till alla föredrag under 2023 samt förbundets årsbok. • Bg 5044-9495 • Swish 123 485 2992 |
![]() |