fbpx

Historien om Sverige Hildegard och Ingegerd - Att överleva historien

onsdag 29 november kl. 18.00

I SVT:s serie Historien om Sverige berättas det om hur kristendomen etableras i vårt land och förändrar människors liv. Välkommen på teater på Västergötlands museum där två av den tidens kvinnor står i centrum.

Om föreställningen

Hildegard sa: Allt hänger ihop; kropp och själ, natur och människa. Utan naturen kan vi inte överleva. Vi lyssnade inte. Ingegerd sa: Jag gjorde något meningsfullt – jag stoppade kriget. Jag förändrade världen. Vi läste aldrig om det. I över tusen år har de väntat. Väntat att bli lyssnade på, att få ta plats. Nu är det dags! I vår föreställning möts de, krockar och förenas. De längtar otåligt efter att få möta er – Publiken! Välkomna till en rörlig, allvarsam och livsbejakande föreställning med HILDEGARD av Bingen (1098-1179) och Storfurstinnan INGEGERD (ca 1000-1050). Det är dags att skriva om historien!

Skådespelare: Annika Nordin, Tinna Ingelstam
Manus: Olivia Bergdahl (nominerad till Augustpriset 2019!)
Produktion: Teater Kolibri
Med stöd av Nathan Söderbloms minnesfond, Västra Götalandsregionen, Statens Kulturråd, Göteborgs stad och Sensus studieförbund

Hildegard av Bingen (1098-1179) abbedissa, mystiker, predikant och författare. Hildegard var bildad inom en rad områden och skrev böcker, såväl som musik, gav sig ut på predikoresor och anlade kloster. Hon revolutionerade kyrkomusiken och är kompositören bakom fantastiska musikaliska stycken, poeten bakom de mest innerliga texter om människans plats i världen och med en kunskap om läkeörter och livsmedel som vem som helst borde följa. Hon framhöll bland annat dinkelmjölets nyttighet, och beskrev den kvinnliga kroppens specifika besvär med all önskvärd tydlighet. År 2012 kanoniserades hon av Benedictus XVI och utnämndes till kyrkolärare.

Storfurstinnan Ingegerd (ca 1000-1050) svensk prinsessa och senare rusisk storfurstinna. Dotter till Olof Skötkonung. Hennes namn förryskades till Irina och när hon inträdde i kloster tog hon sig namnet Anna. Enligt Snorre Sturlasson var hon först bortlovad till Olav Haraldsson i Norge, men giftes istället bort med storfursten Jaroslav. Myten förtäljer att hon en gång, ensam, lyckades stoppa ett krig mellan Jaroslav och hans bror, då hon lyckades förhandla mellan de krigande och därigenom hindra blodspillan. Hon är anmoder till ett flertal kungahus i Europa idag och ligger begravd i Sofiakatedralen i Kiev.

Entré

150 kr – Endast platsbokning

200 kr – Med fika. Serveras från 17:00 (kaffe/te och kaka). Ange ev. specialkost i bokningen på BokaMera.

Boka via länken nedan.