fbpx

Mer än bara färg och mönster – tapeter som historieberättare En översikt över svenska tapeter genom tiderna

onsdag 27 september kl. 18.00

Så länge människan har kunnat uttrycka sig genom olika konstformer har det funnits en längtan efter färg och form och att kunna dekorera sin värld. Antiken var vit har man ju hört. Tvärtom har analyser av färgfragment visat att det var en färgsprakande explosion av kulörta toner! Från eldfärgade ockror till ultramarina hav har såväl skulpturer som målningar tagit för sig och med stolthet visat upp sig i sin fulla prakt. Vilka mönsterideal och färger som för tiden varit rådande har emellertid varierat genom århundrandena; lika säker som nyhetens behag hänförde sin samtid skulle den förfära nästa generation.

I modern tid har intresset för mönstrade tapeter fallit i glömska till förmån för helt vitmålade väggar. De senaste åren tycks emellertid trenden ha vänt. Det görs nyupplagor av historiska tapeter och man återupptäcker tidigare formvärldar.

Under en kväll på anrika Kråks herrgård kommer vi tillsammans med museets byggnadsantikvarie att lära oss mer om dåtidens människor genom att djupdyka ner i historiens färger och mönster.

Evenemanget äger rum på Kråks herrgård och vi träffas utanför ingången kl. 18.00. Fri entré!

Boka via länken nedan.