fbpx

Missalethelgen Semel in vita

lördag 29 januari till söndag 30 januari

Skara bär på en mer än 1000-årig historia och en bokhistoria som fler borde få kunskap om. Här finns ett litterärt kulturarv från 1150-talet. Bland annat finns Skaras kronjuvel och Sveriges äldsta bok – Skaramissalet – bevarad här. Vi vill lyfta fram stadens unika bokskatter som länge varit dolda för allmänheten och satsar nu på att revitalisera bokstaden Skara. Under Missalethelgen den 29-30 januari firar vi boken och det skrivna ordet – med fokus på Skaras 1100-tal. Under två spännande heldagar bjuder vi in till kringaktiviteter med bland annat intressanta seminarier och guidade turer. Här nedan finner du den del av programmet som är förlagd till Västergötlands museum.

Programmet för hela Missalethelgen hittar du här >>

LÖRDAG 29 JANUARI

10.00-10.45
När Skara blev Skara [Fullbokat]
En föreläsning om Olof Skötkonungs dop och dramatiken kring Skara stifts uppkomst. Dopet har i svensk historieskrivning utgjort en milstolpe mot ett medeltida kristet kungarike.
Föreläsare: Henrik Janson, docent i historia vid Göteborgs universitet.
Plats: Hörsalen, Västergötlands museum
Förbokning: bokning@vgmuseum.se

11.00-11.45
Böcker och bibliotek i medel- och reformationstidens Skara [Nästan fullbokat]
Mot bakgrund av en internationell fond och i relation till relevanta svenska kulturhistoriska sammanhang tecknas i föredraget en bild av vår bok- och bibliotekshistoria under medel- och reformationstiden. Fokus är Skara stift och Skara stad. Johan forskar inom idé-, biblioteks- och kyrkohistoria.
Föreläsare: Johan Sundeen, docent idé & lärdomshistoria, universitetslektor i biblioteks- & informationsvetenskap vid Borås högskola
Plats: Hörsalen, Västergötlands museum
Förbokning: bokning@vgmuseum.se

12.00-13.30
Helgonlegender – historisk stadsvandring i Skara [Platser kvar]
Sagoberättarduon Hörsägen leder en vandring genom det historiska Skara. I fokus står Skaras helgon och deras berättelser. Vandringen börjar utanför domkyrkan i Krabbelund.
Se film från tidigare stadsvandring med Hörsägen >>
Ledare: Hörsägen (Pontus och Tommy)
Plats: Krabbelund utanför domkyrkan
Förbokning: bokning@vgmuseum.se

13.30-14.15
Skaramissalet – en länk till kristendomens allra äldsta tid i Skara stift [Nästan fullbokat]
Skaramissalet betraktas som Sveriges äldsta bok. Missalet är en mässbok med alla de texter som användes i den medeltida gudstjänsten och som sådan tidig i sitt slag. Tidigare hade de medverkande olika böcker. Genom analys av innehållet har forskarna försökt fastställa missalets plats i kyrkans liturgiska tradition och även pekat ut ett kloster som möjlig plats för dess tillkomst.
Föreläsare: Lars-Göran Lönnermark, biskop emeritus, överhovpredikant
Plats: Hörsalen, Västergötlands museum
Förbokning: bokning@vgmuseum.se

14.30-15.15
Musikvärlden på 1100-talet [Platser kvar]
Mattias Lundberg har öra för musik och blick för det historiska. Mattias har bland annat ägnat sig åt att kartlägga och digitalisera liturgiska musikhandskrifter och han arbetar med ett kommande trebandsverk om kyrkomusikens historia i Sverige. Detta föredrag har fokus på den tidiga kyrkomusikens historia runt 1100-talet och Skaramissalets musik.
Föreläsare: Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet
Plats: Hörsalen, Västergötlands museum
Förbokning: bokning@vgmuseum.se

Föreläsningarna kommer att sändas live under dagen.

SÖNDAG 30 JANUARI

10.00-16.00
Öppet museum
I hjärtat av ett rikt kulturlandskap ligger Västergötlands museum i medeltidsstaden Skara. Här finns över 10 000 år av landskapets unika historia gestaltad och sex olika basutställningar.

 

Med anledning av de restriktioner som gäller från 23 december har vi fortsatt begränsat antal platser till våra arrangemang. Besök oss inte om du är sjuk eller visar symptom på sjukdom. Västergötlands museum följer myndigheternas uppdateringar, råd och restriktioner. Restriktioner vid Västergötlands museum >>