fbpx

En taggig mollusk från Atlanten

Spondylus americanus är ett ostron med vassa taggar, som lever på östkusten i Nord- och Sydamerika, från North Carolina i USA till Brasilien, i Atlanten, Mexikanska golfen och Karibiska havet.

Som mest kan detta ostron bli upp till tio centimeter stort och har två välvda skal som sitter ihop. Färgen varierar från vitt till orange och rött. Endast det övre skalet har taggar och dessa kan bli upp till fem centimeter långa. Ostronet lever i skrevor och håligheter på rev och dess skal anpassar sig i form och storlek till det tillgängliga utrymmet. Det trivs på nio till 45 meters djup och förutom på djuphavsrev även på vrak och andra människotillverkade strukturer som kajer och hamnar.

Ostronet får i sig föda genom att filtrera vatten genom sina gälar och fångar på så vis upp plankton och annat organiskt material. Man vet inte så mycket om hur det förökar sig, men i sitt larvstadie finner det en lämplig plats att slå sig ner på, där det har möjlighet att bygga sig ett skal. Normalt sett lever det sedan på samma yta hela livet, om inte en storm skulle slita loss det och få det att hamna på en annan plats.