Skolprogram: Fornbyn

Friluftsmuseet Fornbyn utanför Västergötlands museum visar ett unikt genomsnitt av byggnader som fram till 1900-talets kraftiga urbanisering varit ett stående inslag i den västgötska landsbygden. Den levande jorden har här brukats av människor i tusentals år. I Fornbyprogrammet kombinerar vi information om den svenska landsbygden från förr med gamla lekar och interaktivt lärande för att ge eleverna en minnesvärd upplevelse.

Information

Målgrupp: Årskurs 7 – 9

Programmet ges: April – juni

Maxantal: 25 elever

Kostnad: Gratis för skolgrupper

Tid: 90 minuter

Plats: Västergötlands museum, Fornbyn

Stenmur med utsikt mot lanthandeln

Fornbyn

Fornbyn utanför Västergötlands museum är ett friluftsmuseum som innehåller ett 30-tal byggnader där den äldsta är byggd på 1600-talet och den yngsta 1961. Fornbyn ger således ett bra genomsnitt av det byggskick som präglat svenska landsbygd de senaste 300 åren. Med allt från kyrkor till kiosker och ett stort antal gamla stugor blir Fornbyn en tidskapsel som kastar en tillbaka till en svensk landsbygd som inte längre existerar.

Upplägg

Programmet inleds med att vi ses utanför museet där gruppen hälsas välkomna och delas in i mindre lag om 4-5 elever som kommer att tävla mot varandra under programmets gång.

Sedan inleds en visning av Fornbyns stugor och andra byggnader där en regelrätt guidning blandas med utmaningar där elevgrupperna tävlar mot varandra och tjänar poäng. Det de tävlar i är olika lekar från 1800- och 1900-talen där vissa kräver koordinationsförmåga och styrka medan andra kräver snabbtänkthet och kommunikationsförmåga.

Programmet avslutas inne i Härjevadskyrkan där grupperna får en sista chans att samla ihop poäng genom en frågesport där eleverna testas på om de minns det som museets pedagog berättat under visningen av Fornbyn.

Till slut utses det vinnande laget som förutom evig ära också får med sig ett litet pris hem.

Tänk på

Större delen av turen sker utomhus så kläder efter väder gäller.

Kontakt

Bokning och frågor om våra skolprogram riktas till Ludvig Lhonneur, pedagog.

ludvig.lhonneur@vgmuseum.se

Kontakt – Ludvig Lhonneur