Kyrkhärbärget kommer från den rivna medeltidskyrkan i Bjärka, som var belägen strax söder om Skara. Härbärget omnämns 1744, men dess egentliga ålder är oklar. 1930 skänkte Bjärklunda församling boden till Fornminnesföreningen.
”i åtskilliga avseenden mycket ålderdomlig”
Boden ansågs redan på 1920-talet som ”i åtskilliga avseenden mycket ålderdomlig”. Den är uppförd av grova ekplankor där knutarna senare blivit inklädda med knutlådor. Ek som byggnadsmaterial är tämligen ovanligt i Skaraborgstrakten, men förekommer däremot i gränstrakterna mot gamla Älvsborg.
Knutarna vilar på hörnstenar av natursten och mellanrummen är fyllda med mindre natursten. Taket utgörs av en kroppås som vilar på de timrade gavelröstena. På denna vilar ett antal sparrar, stödjande på långbanden. Taket omtalas i äldre tid ha varit ett torvtak, därefter ett skiffertak och under senare tid i Bjärklunda ett tegeltak, vilket boden också fick när den sattes upp i Fornbyn. På 1990-talet ersattes detta tegel med ett äldre handslaget enkupigt tegel av en typ som förekom under 1700- och 1800-talen. Teglet ligger idag på en råspåntpanel. Ektimret är målat med Falu rödfärg.
År 1781 bestämde de bägge socknarna Bjärka och Härlunda att man skulle bygga en ny gemensam kyrka. När denna var klar fick den heta Bjärklunda, en sammanslagning av de bägge socknarnas namn. Inventarier från de äldre kyrkorna flyttades till den nya. 1782 beslöt man att flytta Bjärkas kyrkhärbärge till Bjärklunda kyrka. Byggnaden användes ursprungligen som förvaringshus för skattespannmålen, det vill säga tiondet. I samband med att socken- och kronomagasin infördes under 1700-talet kom kyrkhärbärget i stället att fungera som bårhus, där kyrkans likbårar och andra begravningstillbehör förvarades. Ett nytt sådant bårhus byggdes på platsen 1930.
Till Fornbyn
Vid en kyrkostämma 1930 beslöts att församlingen skulle bygga en ny kyrkbod och skänka den gamla till Västergötlands Fornminnesförening att placeras i Fornbyn i Skara.
Texten är hämtad ur ”Utomhus. Fornbyn i Skara och andra friluftsmuseer” (2022). Skara: Västergötlands Fornminnesförening.